Nut

Nut, boginja neba, je bila kćerka bogova Šu i Tefnut i unuka buga sunca Ra. Njen muž je takođe bio i njen brat – Geb. Nut su često prikazivali kao ženu produžena tijela savijenog u luku nad zemljom. Podupirao ju je Šu te je samo vršcima prstiju ruku i nogu dodirivala zemlju.

Ponekad se govorilo da je Geb otac sunca i mjese­ca. Nut je bila s njima u vezi – ili kao njihova majka ili kao velika krava čije su oči oni bili. Ra je bio ljubomoran bilo kao deda Atum ili sin-Ra te je zabranio Nut da se uda za Geba. Kad je ona to ipak učinila, odredio je da neće smijeti ni jednog mjeseca roditi dijecu. Tot se sažalio nad njenom sudbinom, te je (skovavši plan s mjesecom) od mjeseca dobio sedamdeset i drugi deo njegove svijetlosti. To je iznosilo pet dana, pet umetnutih dana prije Nove godine u egipatskom kalendaru. Pripisuje joj se da je bila majka petoro djece – svako djete za jedan poseban dan egipatskog kalendara: Oziris je rodjen prvog dana, Horus drugog, Set – trećeg, Isis – četvrtog i Nephis – petog.

Danju je Nut bila odvojena od Geba, a svake je noći silazila k njemu stvarajući mrak. Ako bi danju nastala oluja, mislilo se da je Nut iskliznula s puta niz četiri stuba i niz gore koje je okružuju i podupiru.

Kao boginja koja daje život svome sinu svakoga jutra, postala je povezana sa podzemnim svijetom i grobovima. Ona je viđena i kao prijateljica mrtvih, kao majka zaštitnica onih koji putuju kroz zemlju mrtvih. Često je slikana na unutrašnjoj strani sarkofaga kako bi zaštitila mrtvog dok on ili ona, kao Ra ne bi bili ponovo rođeni u novom životu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s